fiets-kopen

fiets-kopen: 10 praktische tips & nuttige informatie

De voorbereiding

Tegenwoordig heb je heel veel keuze in fietsen. Het is daarom de moeite om vooraf te bedenken naar wat voor soort fiets je op zoek wilt gaan. Zoek je bijvoorbeeld een stadsfiets, mountainbike of racefiets? Het zijn drie totaal verschillende fietsen. Het is belangrijk te weten voor welk doel je de fiets wilt kopen. Heb je een fiets nodig om naar je werk te fietsen, of alleen voor recreatie? Het is handig om van te voren te bepalen hoeveel geld je aan de fiets wilt uitgeven. Je kunt vooraf uitzoeken wat een fiets van jouw keuze gemiddeld hoort te kosten. Vergelijk bijvoorbeeld de prijzen in verschillende winkels of neem de folders goed door. Kies drie verschillende winkels uit om prijzen met elkaar te vergelijken. Dan heb je straks een goede basis om te onderhandelen.

Als je precies weet welke fiets je wilt kopen, kun je alvast nadenken over accessoires. Weet je bijvoorbeeld hoeveel versnellingen je wilt hebben of nodig hebt? Een fiets vol accessoires is vaak duurder in prijs dan een minder bedeelde fiets. Heb je al die attributen nodig? Je kunt maar beter op de bijkomende kosten zijn voorbereid.

Heb je eigenlijk geen idee welke fiets het beste bij je past? Dan kun je gaan proefrijden op verschillende fietsen. Niet alle fietsenwinkels staan proefritjes toe. Het kan zijn dat je maar geen keuze kunt maken tussen degelijke stadsfiets en de stoere mountainbike. Neem een aantal dagen de tijd om er goed over na te denken. Het doel waar je de fiets voor wilt gebruiken, kan toch de doorslag geven.

Een fiets huren

Wanneer je in Nederland of België op vakantie gaat, kun je ter plaatse vaak in een fietsenverhuurzaak, fietswinkel en soms bij ook bij het treinstation een fiets huren om op de fiets de buurt te verkennen. Omdat de prijzen voor het huren van een fiets behoorlijk kunnen verschillen, is het verstandig van te voren alvast wat huurprijzen met elkaar te vergelijken. Je kunt de fiets dan ook reserveren. Je kunt ook een fiets in het buitenland huren. Er zijn speciale fietsreisorganisaties, waarbij fiets en gids van tevoren zijn geregeld.

Gemiddeld kost in Nederland het huren van een fiets 5 euro per dag en 25 euro per week. Soms wordt voor een fiets met handremmen een hogere huurprijs berekend. Voor een kinderzitje betaal je ook vaak een extra bedrag. Op diverse treinstations kun je de zogenaamde OV-fiets huren. Het huren van deze fiets kost 2,85 euro per dag.

In de meeste gevallen zal de fietsenverhuurder een borgsom vragen. De hoogte van de borgsom kan variëren van 45 tot 145 euro. Vergeet niet een legitimatiebewijs mee te nemen. Het is verstandig om te vragen naar het eigen risico, als er iets onderweg gebeurt met de fiets. De fiets kan beschadigd raken door een ongeval of gestolen worden.

Controleer de fiets goed voordat je ermee weg fietst. Stel het zadel goed af en check de banden. Vraag om een korte uitleg over bijvoorbeeld de versnellingen. Als je beschadigingen opmerkt aan de fiets, kun je het beter direct aan de verhuurder laten zien, zodat hij je er later niet meer op kan aanspreken.

Fiets met extra comfort

Je hebt fietsen met speciale uitrustingen die het fietsen extra comfortabel maken. Er zijn speciale seniorenfietsen, moederfietsen, maar ook elektrische fietsen.

Seniorenfiets

Een seniorenfiets heeft een lage instap en een passende framehoogte. Het zadel is niet te hoog. De handvaten en pedalen van een seniorenfiets zijn voorzien van een anti-sliplaag. De banden van een seniorenfiets zijn doorgaans wat breder en voorzien van een goed profiel. Een seniorenfiets kan worden uitgebreid met een achteruitkijkspiegel.

Moederfiets of mamafiets

De moederfiets (ook veel mamafiets genoemd) is speciaal gemaakt om kleine kinderen mee te kunnen vervoeren. De moederfiets heeft extra ruimte om op en af te stappen, een lage instap en een extra breed stuur. Het brede stuur geeft meer ruimte aan een kinderzitje voorop. De moederfiets heeft een dubbele standaard en zijn berekend op het vervoeren van flinke lasten. Er is ook een extra verlengde moederfiets. Het verlengde frame maakt het mogelijk om twee kinderzitjes op de stevige bagagedrager te plaatsen. De prijs voor een nieuwe moederfiets ligt tussen de 800 en 1300 euro.

Smover

Een smover is een luxe fiets, speciaal gericht op de klant met gevoel voor lifestyle en gebruiksgemak. De fiets heeft een automatisch schakelsysteem via een in de nerf ingebouwde elektronische schakelaar. De veren in de fiets fungeren als een soort schokdemper. Alles werkt zonder batterijen. Dat geldt ook voor de verlichting. Bijna alle fietsfabrikanten hebben wel een smover in het assortiment. De prijzen voor een dergelijke trendy fiets liggen tussen de 1300 en 2700 euro.

De juiste framemaat

Een fiets kan volledig worden afgesteld op de maten en wensen van de gebruiker. Er zijn fietsenwinkels die fietsen op maat leveren. Een dergelijke fiets heeft een handgemaakt frame. Dit is handig om te weten als je erg lang bent of een behoorlijk gewicht (met bijbehorend postuur). Een maatfiets kost tussen de 1400 en 2000 euro.

Het bepalen van de juiste hoogte voor het zadel en dergelijke, hangt ook van het type fiets af. Een stadsfiets is comfortabel als je er rechtop op kunt zitten. Het frame is wat hoger, zodat je hoog zit. Op die manier heb je een goed overzicht op de weg. Jasbeschermers zorgen ervoor dat een lange (regen)jas niet tussen de spaken kan komen. Naast het dames- en herenmodel zijn er ook uniseksmodellen verkrijgbaar. Een uniseksmodel heeft vaak een lage instap. De maat van een uniseksframe is meestal 54 centimeter. Voor partners is dit een goede keuze als er niet veel gefietst wordt. Beiden kunnen van dezelfde fiets gebruik maken.

De maat van het frame is belangrijk voor een goede fietshouding. Je moet met beide voeten op de grond kunnen komen als je op het zadel zit. Tijdens het fietsen moeten de benen licht gebogen zijn. Bij iedere lichaamslengte hoort een standaard maat van het frame:

Lichaamslengte  Maat frame:
155 – 160 cm   48/49 cm
161 – 165 cm   50/51 cm
166 – 170 cm   53/54 cm
171 – 175 cm   56/57 cm
176 – 180 cm   58/59 cm
181 – 190 cm   61/62 cm
190 cm en meer  65/65 cm

Soms wordt de binnenbeenlengte als uitgangspunt genomen voor het bepalen van de juiste maat. Plaats hiervoor de voeten ongeveer 20 centimeter uit elkaar en meet de lengte van het binnenbeen vanaf de grond tot kruishoogte. Voor een stadsfiets vermenigvuldig je deze lengte met 0,65 cm. De uitkomst is de passende framemaat.

Een fiets heeft een stalen of aluminium frame. Het stalen frame is minder kwetsbaar en kan wel tegen een stootje. De fiets wordt wel een stuk zwaarder dan een fiets met een aluminium frame. Aluminium roest minder snel bij lakbeschadiging. Aluminiumframes worden veel bij designfietsen gebruikt omdat zij makkelijker gebogen kunnen worden.

De juiste onderdelen

Het frame van de fiets is belangrijk voor een juiste fietshouding en voor een comfortabel gebruik van de fiets. Andere onderdelen zoals remmen, versnellingen, velgen, stuurpen, zadelpen, verlichting, trapbekrachtiging en kinderzitjes zijn zaken die meetellen in het maken van de juiste keuze bij de aankoop van een fiets.

Remmen

Er zijn verschillende remmogelijkheden. De gewone fiets heeft genoeg aan een terugtraprem. De terugtraprem wordt veel gebruikt voor klassieke fietsen. Het is een krachtige rem, die werkt op het achterwiel (door achteruit te trappen). Je kunt er zeer abrupt mee remmen en als je opeens heel hard remt, is er een kans dat je met je fiets slipt.

Remmen waar je goed mee kunt doseren zijn handremmen. Er zijn velgremmen, trommelremmen, V-brakes, hydraulische remmen en rollerbrakes. De naam zegt het al, je remt met de handen en daarom zitten de handremmen aan het stuur. Ze werken op het voor- en achterwiel door de remmen gelijktijdig in te knijpen.

Versnellingen

Tegenwoordig worden veel fietsen geleverd met versnellingen. De meeste modellen hebben tussen de drie en acht versnellingen. Hoe hoger de versnelling, hoe harder je kunt fietsen met minder trapbewegingen. Hoe lichter de versnelling, hoe meer (maar ook hoe lichter) je trapbewegingen moet maken. Dat laatste is handig als je bijvoorbeeld een helling op moet fietsen.

Velgen

Je kunt kiezen uit stalen of aluminium velgen. Stalen velgen maken de fiets robuuster. Bij botsingen of bij het omvallen, zullen ze minder snel verbuigen. Dat is handig voor schoolgaande kinderen die over het algemeen wat wilder met hun fietsen omgaan. Aluminium velgen horen bij het aluminium frame. Het wordt veel gebruikt bij designfietsen, juist vanwege de makkelijke buigzaamheid.

Stuurpen

Een verstelbare stuurpen biedt voordelen voor een fiets van een opgroeiend kind. Je kunt namelijk eenvoudig zonder gereedschap het stuur in een hogere (maar ook lagere) positie zetten. Het is ook een goede optie voor de aanschaf van een uniseksmodel als bijvoorbeeld partners samen gebruik maken van deze fiets maar verschillende lengtes hebben.

Zadelpen

Een geveerde zadelpen vangt schokken op. Dat kan erg prettig zijn bij het rijden over een slecht wegdek. Er zijn ook ongeveerde zadelpennen.

Verlichting

Een fiets kan verlicht worden met behulp van een dynamo. Het nadeel is dat het trappen iets verzwaard wordt door de wrijving van de dynamo tegen de fietsband. Tegenwoordig worden veel fietsen met een naafdynamo aangeboden. De naafdynamo is geïntegreerd in de wielas en daardoor minder kwetsbaar. De naafdynaomo levert ook minder trapweerstand. Automatische verlichting is iets duurder dan een dynamo, maar je bent er altijd goed zichtbaar mee voor het overige verkeer, ook als je stil staat.

Trapbekrachtiging

Moderne merken hebben modellen met elektronische trapbekrachtiging in het assortiment. Dat is in Nederland geen overbodige luxe: met weer en wind blijf je comfortabel fietsen. Je gaat er makkelijk een helling mee op. Bij de nieuwere modellen wordt de elektromotor geïntegreerd in de naaf van de achteras. Je kunt de fiets ook gewoon gebruiken, zonder de hulpmotor.

Kinderzitjes

Kinderen onder de acht jaar moeten op de fiets veilig vervoerd worden. Er moet voldoende steun voor rug, handen en voeten zijn. Voor kleine kinderen is er het kinderzitje. Voor kinderen tot twee jaar is er een stoeltje dat aan het stuur kan worden vastgemaakt. Kinderen tussen de twee en zes jaar gaan in een stoeltje achterop. Kinderzitjes achterop zijn het veiligst. Denk aan jasbeschermers om de voeten van je kind te beschermen.

Een kinderfiets kopen

Een kinderfiets moet niet te groot zijn voor je kind. De maat van een kinderfiets wordt uitgedrukt in de vorm van de bandenmaat (in inches). Je kind moet, als het op het zadel zit, met de voeten op de grond kunnen. Als je kind nog niet zo goed kan fietsen, kun je het zadel nog lager zetten. Je kind kan op die manier steviger op de grond staan. Als het kind beter kan fietsen, kun je het zadel weer hoger zetten. De stuurbreedte zou idealiter even groot moeten zijn als de schouderbreedte van het kind.

Je vindt de juiste maat aan de hand van de kledingmaat van je kind.

Kledingmaat:  Bandenmaat:
104-110          16 inch
110-116          18 inch
116-122          20 inch
122-128          22 inch
128-140          24 inch
140-152          26 inch

Je kunt kiezen uit verschillende kinderfietsmodellen, van Barbiefiets tot stoere mountainbike. Die keuze wordt vooral door het kind gemaakt. Je kunt eventueel een tweedehands fiets kopen, dan hoef je ook niet bang te zijn voor krassen. Je kind kan zeker de eerste keren flinke smakken maken, of met het fietsje langs de muren schrapen.

Controleer bij het kopen van een tweedehands kinderfiets de bandenmaat, de algemene staat van de fiets, of het zadel nog heel is en of de fiets niet te roestig is. Controleer of de trappers soepel lopen en er geen speling in de trapas zit, een slag in het wiel zit, de spaken goed vast zitten en of de banden nog goed zijn.

Koop eventueel een fietshelm bij de fiets. Ze zijn in Nederland niet verplicht, maar bedenk dat er per jaar 4600 kinderen met een hoofdletsel bij de ehbo terecht komen, waarvan 35 kinderen om het leven komen door een ongeluk op de fiets. Een fietshelm kan de kans op hoofdletsel met 45 tot 80 procent verlagen.

Een mountainbike kopen

Er zijn verschillende soorten mountainbikes. Ze zijn geschikt voor uiteenlopende doeleinden. Het is daarom relevant om te weten voor welk doel je deze fiets wilt kopen. Is het de bedoeling dat je de fiets gebruikt om naar je werk te gaan, of wil je door velden en bossen crossen?

De cross country mountainbike is geschikt voor klimmen en afdalen. Deze fiets heeft een groot aantal versnellingen en is voorzien van een voorvering en achtervering. De fiets heeft een licht gewicht (ongeveer 12 kilo). De enduro mountainbike heeft meer voorvering dat de cross country mountainbike, maar is wel steviger. Het is een goede fiets voor lange afstanden. Deze fiets is voor meerdere doeleinden te gebruiken. De freeride mountainbike heeft een nog sterkere vering dan de cross country mountainbike en de enduro mountainbike. Deze fiets kan overal voor gebruikt worden. Deze fiets weegt tussen de 12 en 18 kilo. De downhill mountainbike heeft een voor- en achtervering. Hij weegt tussen de 16 en 22 kilo. Het is een prima fiets voor algemeen gebruik, om bijvoorbeeld naar je werk te gaan.

Mountainbikes zijn er in verschillende prijsklassen. Een duurdere mountainbike is doorgaans van betere kwaliteit. Meestal heeft het prijskaartje te maken met het materiaalgebruik en dure technische systemen. De mountainbikes die bedoeld zijn om intensief mee te sporten zijn vaak de duurdere. Je kunt eventueel ook een tweedehands mountainbike kopen. Deze moet dan wel aangepast kunnen worden aan je zithoogte. De juiste zithoogte bepaal je door naast de fiets te gaan staan. Het zadel moet op de hoogte van je heup komen. Als je op de fiets zit, zet je een voet op het pedaal. Je been dient in een licht gebogen stand te staan.

De juiste framemaat kun je aan de hand van de volgende tabel vinden:
Lengte (in cm)  Framemaat (cm) Framemaat (inch)
150                       35,5                       14 tot 15 inch
165                       40,5 tot 43            16 tot 17 inch
175                       45,5 tot 48            18 tot 19 inch
185                       51 tot 53,5            20 tot 21 inch
195                       56 tot 59               22 tot 23 inch

Versnellingen

Een mountainbike met 21 of 24 versnellingen is goed genoeg voor beginners. Het zijn te weinig versnellingen om serieus te mountainbiken. Het versnellingssysteem slijt relatief snel. Een mountainbike met 27 versnellingen is een prima fiets voor ‘het echte werk’ op ruig terrein.

Remmen

De hydraulische velgrem heeft een grote remkracht en heeft weinig onderhoud nodig. Het is een vrij duur remsysteem, terwijl de remkracht slechter is bij slecht weer. De hydraulische schijfrem heeft juist wel een goede remkracht, ook bij slecht weer. Nadeel van dit systeem is dat het duur is en als je valt met je fiets kan het snel kapot gaan. De mechanische schijfrem heeft veel remkracht nodig. Het is lastig te onderhouden, maar het remt goed bij alle weersomstandigheden. De V-brake is goedkoop en heeft een goede remkracht. Nadeel van dit systeem is dat het niet goed werkt voor alle modellen.

Banden

De mountainbike fietst op verschillende soorten mountainbikebanden. Je hebt gladde straatbanden, tubelessbanden met meer grip en banden die aangepast zijn aan ruig terrein.

Praktische tips

Afleveringskosten

De rijwielhandelaar zal de fiets afmonteren en rijklaar maken, voordat je hem mee kunt nemen. Hou er rekening mee dat er zogenaamde afleveringskosten voor berekend kunnen worden.

Service en garantie

De service en garantie kan per rijwielhandelaar verschillen. Sommigen bieden een eerste onderhoudsbeurt gratis aan en de volgende tegen een reduceerd tarief. Anderen bieden een vervangende fiets (leenfiets) aan bij reparaties. Na drie maanden is vaak een servicebeurt aan de fiets nodig om alle materialen die door belasting zijn uitgerekt, weer opnieuw te spannen. Vraag aan de rijwielhandelaar of deze service gratis is en indien dat niet het geval is, hoeveel het kost. Sommige reparaties vallen onder de service en garantie, maar ook een aantal niet.

Fietsverzekering

Je kunt je nieuwe fiets verzekeren tegen diefstal en beschadiging. De verzekering is meestal een aflopende verzekering voor drie jaar. Je kunt je fiets ook alleen tegen diefstal verzekeren. De fiets moet voorzien zijn van een goedgekeurd veiligheidsslot. Dat is een voorwaarde voor het uitbetalen van een vergoeding. De dekking kan gelden voor drie gebieden: Nederland, Europa of de hele wereld. Voor beschadiging aan de fiets geldt vaak een eigen risico. Als de fiets is gestolen, wordt de verzekerde waarde uitgekeerd (nieuwwaarde over de eerste drie jaar en daarna met een afschrijvingspercentage), al dan niet onder aftrek van een eigen risico.

Levertijd

Als je een mooie fiets hebt uitgezocht, is er kans dat je lang moet wachten op de levertijd van je fiets. In het voorjaar kan de wachttijd zelfs wel oplopen tot een aantal weken. Houd hier rekening mee, vooral als je een fiets op korte termijn nodig hebt.

Alternatieven

Je kunt in plaats van een nieuwe fiets ook kiezen voor een tweedehands fiets. Of je kunt je oude fiets laten opknappen.

Oud model kopen

In het najaar zijn fietsen vaak goedkoper. Oude modellen worden tegen aanbiedingen verkocht, omdat ze plaats moeten maken voor de nieuwe modellen.

Een racefiets kopen

Een racefiets is een bijzondere fiets. Je koopt hem beter niet bij de eerste de beste fietsenhandelaar. Een racefiets koop je bij voorkeur bij een fietsenverkoper die gespecialiseerd is in de verkoop van racefietsen. Voor het kiezen van de meest geschikte fiets zullen diverse metingen van je lichaam worden gedaan. Laat je goed voorlichten welke framemaat goed is voor jouw lichaam.

Maak een testrit om uit te vinden of de fiets naar wens is. Bedenk dat je op je fiets een comfortabele houding moet kunnen vinden die je langere tijd kunt volhouden. Hoe lichter de fiets, hoe sneller je ermee kunt fietsen. De zwaarste racefietsen hebben een stalen frame. De aluminium frames maken de fiets lichter. Je kunt de fiets lichter maken door onderdelen te vervangen door componenten op basis van carbonvezels. De lichtste racefietsen zijn helemaal gemaakt van carbonvezels. Dit zijn de duurdere racefietsen.

Een racefiets kost tussen een paar honderd euro en enkele duizenden euro’s. Hoe hoger de kwaliteit, hoe duurder de fiets. Voor een beginnende wielrenner is een prijs tussen de 700 en 1000 euro realistisch. De gevorderde wielrenner zoekt bij voorkeur een fiets in de prijsklasse tussen de 1500 en 2000 euro. Naast de kosten voor de aanschaf van de racefiets, zul je ook moeten investeren in een uitrusting om er op te fietsen. Denk hierbij aan een fietshelm, schoenen, handschoenen en fietskleding.

 


Een vouwfiets kopen

Een vouwfiets is een opklapbare fiets die je gemakkelijk meeneemt met het openbaar vervoer. Het is bijzonder handig voor woon-werk verkeer of als je studeert aan een school in grote steden als Amsterdam of Groningen. De vouwfiets past prima in de kofferbak van een auto. Je kunt overal je vouwfiets pakken, als je bijvoorbeeld niet het drukke centrum in wilt met je auto. Het kan ook parkeerkosten uitsparen. Kortom, je kunt verschillende redenen bedenken om te kiezen voor een vouwfiets.

Een vouwfiets moet net als een gewone fiets passen bij de lengte van je lichaam. Voor lange mensen kan het zadel aangepast worden. Bedenk van tevoren wat voor soort vouwfiets je wilt kopen. Je hebt compacte vouwfietsen, vouwbare stadsfietsen, luxe vouwfietsen en goedkope uitvoeringen. Vergelijk van tevoren prijzen, zodat je eventueel kunt onderhandelen met de verkoper.

Check of je de vouwfiets stabiel kunt zetten als je hem opgevouwen hebt. Dat is wel zo handig voor vervoer in de trein of de bus. Test hoe zwaar de vouwfiets is als hij opgevouwen is. Je kunt zo uitvinden of de fiets niet te zwaar voor je is en of hij handig mee te nemen is. Klap de fiets in de winkel even open en dicht.

Een vouwfiets moet voldoen aan een aantal wettelijke verplichtingen:
  • De verlichting voor moet wit/geel licht hebben en de achterverlichting moet rood zijn
  • Er moet een fietsbel op zitten.
  • De fiets moet twee remmen hebben.
  • De reflectoren moeten voor wit zijn en achter rood.
  • De wielen moeten reflectoren hebben.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over fiets kopen

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!